În mod tradiţional, obiectivele voluminoase formate din lentilele mari şi grele sunt asociate cu poze de foarte bună calitate, însă acestea vin în contradicţie cu tendinţa tot mai agresivă de miniaturizare a telefoanelor mobile, potrivit Go4it.
O alternativă pentru lentilele curbate, mai potrivită pentru spaţiul îngust din carcasa unui smartphone, ar putea fi însă furnizată de un grup de cercetători ai Universităţii Harvard.
Numite meta-lentile, acestea înlocuiesc sticla curbată cu un strat fin din particule de dioxid de titan, modelate într-o formă precisă şi depozitate la suprafaţa unui disc din cuarţ transparent. Particulele aranjate după un model atent controlat funcţionează asemenea unor prisme microscopice, concentrând lumina într-o direcţie anume. Folosite în număr suficient de mare, acestea oferă acelaşi efect de concentrare a luminii ca o lentilă tradiţională, însă fără greutate adăugată şi ocupând mult mai puţin spaţiu.
Surprinzător, noul tip de meta-lentile ar putea să fie chiar mai ieftin de produs decât cele clasice, apelând la procedeul de fabricaţie folosit şi în cazul microprocesoarelor. Spre comparaţie, lentilele obişnuite din sticlă curbată au nevoie de şlefuire îndelungată respectând limite de toleranţă foarte stricte, fapt ce încetineşte ritmul de producţie şi creşte costul final.
În schimb, meta-lentilele ar putea fi produse în masă folosind tehnici rapide de litografiere.
Potrivit echipei de dezvoltatori, noul tip de meta-lentile va putea oferi performanţe comparabile lentilelor convenţionale folosite în prezent cu aparate foto DSLR, după ce tehnologia de fabricaţie va atinge un nivel de maturitate suficient de bun.
Sursa: Go4it